İSLAM ve BİLİM - EVREN'İN UZAYIP GENİŞLEMESİ

EVREN'İN UZAYIP GENİŞLEMESİ

* Cenâb-ı Allah buyuruyor ki: "Göğü, kudretimizle biz kurduk. Şüphesiz biz genişleticiyiz de.." (Zâriyat Sûresi : 47) Bu âyet-i kerime, evrenin genişliğini mi tavsif ediyor, yoksa (Albert Einstein’in) ileri sürdüğü devamlı olarak genişleme teorisine mi tevafuk ediyor?.. Âyet’in tefsiri ikisine de müsaittir.

Einstein’in önemli teorilerinden biri de -Kur’ân’- da işaret edildiği gibi- evrenin devamlı genişlediğini anlatır. Evren, oluşu ânından itibaren bir balon gibi durmadan genişlemektedir. Demek oluyor ki, Kur'an milâdın yedinci asrında bunu beyân etmiştir.

* Astronomlar en büyük teleskoplarla baktıklarında, en uzakta olan yıldızların da düzenli bir şekilde hareket ettiklerine dair bâzı belirtiler görmüşler ve bununla, yıldızların güneş sisteminden ve aynı zamanda birbirlerinden uzaklaştıklarını istidlal etmişlerdir.

* Bu istidlale göre, evren (âlem) sâkın değildir Belki sabun köpüğü gibi yavaş yavaş kabartmakta veya bir balon gibi durmadan genişlemektedir Fakat evrendeki maddi cisimler asıl hacimlerini muhafaza etmektedirler.

* Evren’in genişleme bulmacasını izaha çalışan birçok astronomlar gelip geçmiş ve bu konuda bir nice nazariyeler ortaya koymuşlardır. Bunlardan yaptığı ilmi araştırmalarına itimad edilen Dr. Habble diyor ki: «Sayılmıyacak kadar çok yıldız, kümeler halinde bir araya gelerek «Galaksi» adı verilen gruplar teşekkül eder. Galeksiler bir merkezden uzaklaştıkça daha hızlı hareket ederler. Bâzıları da ışık hızıyla bizden uzaklaştıkları için bunları görmemize imkân yoktur. Samanyolu dışındaki Galeksilerin sürekli olarak için için patlıyarak bizden uzaklaşmaktadırlar. Demek ki yıldızlar her ân yerlerini değiştirmekte ve bu âlem her gün biraz daha genişlemektedir. »

* İşte meâlini verdiğimiz âyet-i kerime, bu sırların perdesini açmakta ve bugünku ilme ışık tutmaktadır.

* Güneş, Ay ve Yer Kürenin Hareketleri :

* Cenâb-ı Allah buyuruyor ki: «Güneş de yörüngesinde hareket etmektedir. Bu, Azîz ve Alim olan Allah'ın kanûnudur. Ay için de sonunda kuru bir hurma dalına döneceği konaklar tâyin etmişizdir. Ay'a erişmek güneşe gerekmez. Gece de gündüzü geçemez. Her biri bir yörüngede yürürler.» ( Yâsin Sûresi , 38-40 )

* Kur’ân’ın bu âyeti, Güneşin kendine has yörüngesinde hareket halinde bulunduğunu haber veriyor. Bu, günümüzün ilmine uymakta ve gerçek araştırıcılar için bir ilham kaynağı olmaktadır.

* Güneşin başlıca iki hareketi vardır: Biri, kendi ekseni etrafında, diğeri de başka yıldızlar arasında olan hareketidir. Güneş en yakın yıldızlara göre saatte 70.000 km. bir hızla kendi ekseni etrafında hareket eder. Ancak bu hareket ve dönme süresi her yerinde bir değildir.

* Yukarıda mealini yazdığımız âyetin ikinci kısmına geçiyoruz: «Her biri bir yörüngede yürüyorlar» Güneşin, belirttiğimiz gibi kendine has bir hareketi vardır. Dünya nasıl kendi ekseni etrafında dönüyorsa, güneş de kendi ekseni etrafında dönmektedir Ay da böyledir. Dünyanın dönüşüne, «Gece de gündüzü geçemez, âyeti işâret etmektedir. Dünyanın kendi ekseni etrafında dönmesinden gece ile gündüz hâsıl oluyor.

* İlim henüz bir şey idrâk etmemişken, Kur’ân nice ilmi gerçeklere işâret etmiştir. Bu da Onun ilâhı olduğunu isbatlıyor.

*

*

** MEHAZ : ABDÜLFETTAH TABBARA , KUR'AN VE MODERN İLİM

*** *** ***

*** *** ***

*** ALTUNTOP.NET -- Özbağlı Abdülhakim ALTUNTOP

TelePhone & WhatsApp :

+905353901972

Adress :

BUCA / İZMİR