ÎMÂNIN DOĞRU OLMASININ ŞARTLARI -- İSLAM ve BİLİM

ÎMÂNIN DOĞRU OLMASININ ŞARTLARI

* Îmânın Sahîh, Makbûl ve Şer’an Muteber Olması İçin Şartlar Vardır:

* 1- Devamlı ve Sabit Olmasıdır. Çünkü Bir Mü’min, Îmânda Devama Niyet Etmeyip, Bir Müddet Sonra Kâfir Olmak İsterse, O Ânda Kâfir Olup, Tasdik ve İkrârının Önemi Kalmaz, Îmândan Çıkar. Küfr-i Hükmî ile Kâfir Olur.

* 2- Birisi de Cezm ve Hükmüdür. Zirâ Mü’min, Dinde Zarurî Olan Bir Meselede Şüphe ve Tereddüt Etse, Kalbindeki Tasdik Gider. Câhillik Sebebiyle Îmândan Çıkar.

* 3- Ehl-i Sünnet ve’l-Cemaât İtikadına Uygun İtikadı Olmaktır. Zirâ Bir Mü’min, İtikadını Ehl-i Sünnet İtikadına Uydurmasa, Doğru Yoldan Çıkar. Küfür Dâiresine Girerse, Şüphesiz Kâfir Olur. Bozuk Fırkalardan Birine Uygun İtikat Ederse, Onlardan Olur. Îmândan Boş ise, Câhillikten Ötürü Yine Kâfirdir.

* 4- Havf ile Recâ Arasında Olmaktır, Yani Allahû Teâlâ’dan Korkmalı ve Yine O’ndan Ümit Etmelidir. Zirâ Bir Mü’min, Yerlerin ve Göklerin Yaratıcısı Allahû Teâlâ’nın Azâbından Korkmayıp Emin Olsa, Mü’min Değildir. Fir’avn ve Nemrud Gibi Kâfirlerdendir. Eğer Merhâmet Edicilerin ve İhsân Edenlerin En Büyüğü Olan Allahû Teâlâ’nın Rahmet ve Fadlından ve Bütün Mahlûkata Sonsuz Merhâmetini Yayan, Seksen Yıllık Kâfirin Küfrünü Bir Kelime-i Şehâdet Getirmek Sebebi ile Afv Eden Allahû Teâlâ’dan Ümidini Keser, Meyus Olursa, İblis Gibi Kâfir Olup, Tasdik ve İkrârı Kalmaz. Yâ Rabbi, Bize Merhâmet Et, Acı, Dünyâ ve Âhirette Bizi Mâğfiret Eyle! Buradan Anlaşılıyor ki, Allah’ın Azâbından Korkmak, Rahmet ve Keremini Ümit Etmek Farzdır. Günâhı Sevâbından Çok ise Korkusu Daha Çok, Beraber ise Eşit, Sevâbı Çok ise Recâsı, Ümidi Çok Olmalıdır. Yâ Rabbi, Bizi Korktuğumuzdan Emin Eyle!

* 5- Can Boğaza Gelmeden Îmân Etmelidir. Zirâ Can Boğaza Gelince, Âhiret İşleri Müşahede Olunur. O Zaman Kâfirler de Îmân Eder Ama Makbûl Olmaz. Zirâ Îmân, Gâybîdir ve Hüccet iledir. Müşahede ve Görme ile Değildir. Görüldükten Sonra Îmân Fayda Vermez.

* 6- Güneş Batıdan Doğmadan Önce Îmân Etmiş Olmaktır. Çünkü Güneş Batıdan Doğunca, Tevbe Kapısı Kapanıp, Hiç Kimsenin Îmânı ve Tevbesi Kabûl Olmaz.

* 7- Zaruretsiz Kasten Îmândan Bir Hükmü Reddetmek, Küfür Alâmeti ve Küfür Olan Söz Kullanmamaktır. Zirâ Bir Mü’min Zaruretsiz Zünnâr Bağlasa yahût Küfre Sebep Olacak Bir Şey Takınsa yahût Salibe (Hıristiyanların İstavrozuna) veyâ Puta Tâzim ve Hürmet Etse yahût Bunları Yapana “Ne Güzel Yaptın” Dese yahût... Dinen Tâzim, Hürmet ve Saygı Vâcib Olan Şeylerin Birisini Tahkir Etse, Aşağılasa, Meselâ Bir Âlimi veyâ İlim Talebesini Kötülese, Onunla Alay Etse yahût İslâm Dinini Bildiren Doğru Bir Kitaba Hakâret Etse... Velhâsıl Tahkiri Vâcib Olanı Tâzim, Tâzimi Vâcib Olanı Tahkir Etse, Îmân Dâiresinden Çıkıp, İslâm Dinine Düşman Olan Kâfirlerden Olur.

* 8- İtikadını, Parlak İslâm Dininden Almaktır. Şeriattan Alınmayan İtikada İtibâr Olunmaz.
Demek ki Akıllı Bir Kimsede, Bu Şartlar ile Doğru Îmân Bulunsa, O Kimse Hak Mü’mindir. Kendisi de Hak Mü'minim Deyip, İnşaAllah Mü'minim, Dememelidir. Ancak Teberrüken yahût Sonunu Düşünerek, Yani Son Nefes Belli Olmaz, Demek Niyetiyle Derse Zarar Etmez yahût Allahû Teâlâ’nın İrâdesi Ne Olur Bilmem, Manâsında Derse ve Îmânında Şüphesi Olmazsa, Câizdir.

*

*

*

*** ALTUNTOP.NET -- Özbağlı Abdülhakim ALTUNTOP

TelePhone & WhatsApp :

+905353901972

Adress :

BUCA / İZMİR